Bllokimet që prekin popullatat e tëra janë një çmim që vendet paguajnë për dështimin për të siguruar vetë-izolimin e njerëzve me koronavirus dhe kontaktet e tyre, sipas një eksperteje nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

OBSH nuk rekomandon që vendet të hyjnë në karantinë. Në vazhdimësi është thënë se çelësi për të kontrolluar Covid-19, është të testosh njerëzit, të gjurmosh kontaktet e tyre dhe të sigurosh që të gjithë ata që janë pozitivë ose që kanë qenë afër atyre që janë infektuar, të futen në karantinë.

“Për mua, hallka e madhe që mungon në atë që po ndodh në shumë vende evropiane është menaxhimi i izolimit,” tha Dr Margaret Harris nga OBSH. “Jo vetëm izolimi i njerëzve të sëmurë – por dhe izolimi i njerëzve që kanë kontakte dhe janë kontakte të shkallës së parë. Ata nuk mendojnë se kanë Covid, sepse ndihen mirë, dhe edhe nëse u thuhet se duhet të qëndrojnë në shtëpi, ata nuk ndiejnë një detyrim të fortë shoqëror ose jo domosdoshmërisht e kanë atë të përforcuar siç ndodh në disa vende.”

Harris tha se disa vende, të tilla si Hong Kong, izolojnë ata që kanë Covid-19 duke i futur në spital me simptoma edhe të lehta, që do të thotë se është shumë më e lehtë dhe më shpejt të dallosh ata që përkeqësohen dhe i trajtojnë ata, duke shpëtuar jetë. Monitorimi i hershëm mjekësor ndihmon në gjetjen e njerëzve për trajtimin e duhur, shtoi ajo, dhe megjithëse nuk është ende e qartë, marrja e kujdesit më të hershëm për njerëzit gjithashtu mund të shpëtojë disa nga efektet pasuese të njohura si Covid i gjatë.

Burimi: Euronews