OBSH nëpërmjet faqës së saj zyrtare ka publikuar disa këshilla dhe masa mbrojtse që duhen marrë për tu mbrojtur nga koronavirusi.

Shumica e njerëzve që infektohen, shërohen pa pasur komplikacione njofton OBSH, por mund të jetë më e rëndë për të tjerët. Kujdesuni për shëndetin tuaj dhe mbroni të tjerët duke zbatuar disa masa mbrojtëse si:

Lani duart shpesh

Pastroni rregullisht dhe tërësisht duart tuaja me alkool ose lajini ato me sapun dhe ujë.

Pse? Larja e duarve me sapun dhe ujë ose përdorimi i fërkimeve të bëra me bazë alkooli vret viruset që mund të jenë në duart tuaja.

Ruani distancimin shoqëror

Mbani të paktën 1 metër (3 këmbë) distancë midis vetes dhe kujtdo që kollitet ose teshtin.

Pse? Kur dikush kollitet ose teshtin, ata spërkatin pika të vogla të lëngshme nga hunda ose goja e tyre që mund të përmbajnë virus. Nëse jeni shumë afër, mund të merrni frymë në spërklat, përfshirë virusin COVID-19 nëse personi që kollitet ka sëmundjen.

Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës

Pse? Duart prekin shumë sipërfaqe dhe mund të marrin viruse. Pasi të kontaminohet, duart mund të transferojnë virusin në sytë tuaj, hundën ose gojën. Nga atje, virusi mund të hyjë në trupin tuaj dhe mund t’ju bëjë mbartës të virusit.

Praktikoni higjenën e frymëmarrjes

Sigurohuni që ju dhe njerëzit përreth jush të ndiqni higjenën e frymëmarrjes. Kjo do të thotë të mbuloni gojën dhe hundën me bërryl ose ind të përkulur kur kolliteni ose teshtitni. Pastaj hidhni menjëherë indin e përdorur.

Pse? Pikat përhapin virusin. Duke ndjekur një higjenë të mirë të frymëmarrjes, ju mbroni njerëzit përreth jush nga viruset si ftohja, gripi dhe COVID-19.

Nëse keni ethe, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje, kërkoni kujdes mjekësor herët

Qëndroni në shtëpi nëse nuk ndiheni mirë. Nëse keni ethe, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje, kërkoni kujdes mjekësor dhe telefononi paraprakisht autoritetet. Ndiqni udhëzimet e autoritetit tuaj lokal shëndetësor.

Pse? Autoritetet kombëtare dhe lokale do të kenë informacionin më të azhurnuar mbi situatën në zonën tuaj. Thirrja paraprakisht do të lejojë ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor që t’ju drejtojë shpejt në institucionin e duhur shëndetësor. Kjo gjithashtu do t’ju mbrojë dhe do të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së viruseve dhe infeksioneve të tjera.

Qëndroni të informuar dhe ndiqni këshillat e dhëna nga ekspertët e kujdesit shëndetësor

Qëndroni të informuar për zhvillimet më të fundit në lidhje me COVID-19. Ndiqni këshillat e dhëna nga ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor, autoriteti juaj kombëtar dhe vendor i shëndetit publik ose punëdhënësi juaj se si të mbroni veten dhe të tjerët nga COVID-19.

Pse? Autoritetet kombëtare dhe lokale do të kenë informacionin më të azhurnuar nëse COVID-19 po përhapet në zonën tuaj. Ata janë të vendosur më së miri për të këshilluar se çfarë duhet të bëjnë njerëzit në zonën tuaj për të mbrojtur veten e tyre.