Parlamenti grek votoi të mërkurën pro nisjes së një fushate diplomatike për të nxitur Gjermaninë për të paguar miliarda euro dëmshpërblime për okupimin nazist të vendit në Luftën e Dytë Botërore, një çështje që Berlini tha se ishte vendosur shumë kohë më parë.

Greqia pësoi jashtëzakonisht shumë humbje nën sundimin nazist të Gjermanisë dhe një komision parlamentar në vitin 2016 e përllogariti koston në më shumë se 300 miliardë euro, ndonëse propozimi i së mërkurës, mbështetur nga koalicioni qeverisës dhe ligjvënësit e opozitës, nuk përmendte asnjë shifër.

Vota, vendimi i parë zyrtar i parlamentit mbi çështjen e reparacioneve emocionale, ka të ngjarë të tendosë më tej lidhjet e tensionuara me Gjermaninë, e fajësuar nga shumë grekë për masa të ashpra shtrënguese të vendosura në këmbim të kredive të ndihmës gjatë krizës së saj financiare.

Propozimi, i cili vjen përpara zgjedhjeve kombëtare në tetor, i bën thirrje qeverisë të marrë “çdo veprim të duhur ligjor dhe diplomatik për të përmbushur kërkesat e Greqisë”.

“Ky pretendim është detyra jonë historike dhe morale”, tha kryeministri Alexis Tsipras në fund të një debati gati 12-orësh, i cili përfundoi me votën mbi propozimin e paraqitur nga kryetari i parlamentit Nikos Voutsis.

“Për të ndërtuar një të ardhme më të mirë ne duhet të mbyllim rastet e hapura të së kaluarës dhe Gjermania duhet të bëjë të njëjtën gjë”, tha ai, duke shtuar se Athina do ta ngrejë çështjen diplomatikisht me Berlinin.
/MekuliPress.com/ 
Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress