Artriti psoriatik (PsA) është një gjendje inflamatore kronike që zhvillohet te disa njerëz me psoriasis. Njollat e lëkurës me luspa dhe nyjet e dhimbshme janë ndër simptomat më të zakonshme të PSA.

Dhimbja e qafës mund të prekë gjithashtu njerëzit me një lloj specifik të PSA të quajtur spondilit psoriatik. Hulumtimet sugjerojnë gjithashtu se disa njerëz me PsA mund të pësojnë një reduktim të ndjeshëm në diapazonin e lëvizjes së qafës.

Nëse PsA po shkakton ngurtësi dhe dhimbje në qafë, punoni me mjekun për të përcaktuar planin e duhur të trajtimit. Këto trajtime dhe ushtrime mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes së qafës nga PsA.

Pse PsA shkakton dhimbje në qafë?

PsA është një sëmundje inflamatore që prek nyjet dhe pikat ku kockat lidhen me tendinat dhe ligamentet. Inflamacioni në këto zona shkakton ënjtje, dhimbje dhe ngurtësi.

Spondiliti është një nga pesë nëntipet e PsA. Ai shoqërohet me inflamacion në disqet midis rruazave kurrizore.

Spondiliti mund ta bëjë të vështirë dhe të dhimbshme lëvizjen e qafës. Mund të shkaktojë gjithashtu dhimbje dhe ngurtësi në pjesën e poshtme të shpinës ose legenit, madje edhe shkrirje në nyjet sakroiliake të legenit.

Simptomat dhe diagnoza e spondilitit

Spondiliti shfaqet në deri në 20 për qind të njerëzve që kanë PsA. Simptomat e spondilitit mund të përfshijnë:

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

dhimbje shpine dhe qafe që përkeqësohet kur jeni ulur

dhimbje shpine dhe qafe që ju prish gjumin

dhimbje shpine dhe qafe që përmirësohen me ushtrime

dhimbje në kofsh dhe vithe nga inflamacioni në nyjet sakroiliake

ngurtësi në mëngjes në shpinë që zgjat gjysmë ore ose më shumë dhe përmirësohet me dush të ngrohtë

Njerëzit me PsA mund t’i përjetojnë këto simptoma deri në 10 vjet përpara se të marrin një diagnozë të spondilitit. Diagnoza është veçanërisht e vonuar te gratë.

Mjekët kanë disa mënyra për të diagnostikuar spondilitin psoriatik:

Analizat e gjakut. Mjeku mund të kontrollojë gjakun për të përjashtuar sëmundje të tjera që mund të shkaktojnë dhimbje në qafë, siç është artriti reumatoid.

Testet imazherike. Rrezet X, skanimet MRI dhe skanimet CT mund t’u japin mjekëve një vështrim në kockat dhe nyjet e shtyllës kurrizore.

Histori mjekesore. Mjeku mund të bëjë pyetje të hollësishme në lidhje me simptomat, historinë familjare dhe historinë mjekësore për të ndihmuar në përcaktimin nëse keni spondilit.

Provimi fizik. Mjeku j mund të kryejë një ekzaminim fizik për të kërkuar shenja që lidhen me spondilitin, të tilla si skuqje ose gropa të thonjve.

Trajtimet për dhimbjen e qafës PsA

PsA është një gjendje e përjetshme pa shërim të njohur. Një numër trajtimesh mund të ndihmojnë në përmirësimin e dhimbjes së qafës të lidhur me spondilitin duke reduktuar inflamacionin ose duke synuar një sistem imunitar tepër reaktiv.

Medikamentet që mund të rekomandojë mjeku përfshijnë:

barna anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs)

Ilaçet antireumatike modifikuese të sëmundjes (DMARDs), të tilla si sulfasalazina, metotreksati dhe frenuesit JAK

barna biologjike, të tilla si bllokuesit e TNF, frenuesit IL-17 ose frenuesit IL-12/23

Ndryshimet e stilit të jetesës mund t’ju ndihmojnë gjithashtu për të menaxhuar dhimbjen e qafës PsA. Këtu janë disa gjëra që mund të provoni:

Ushtrimi. Mbajtja e një stili jetese aktive mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të PsA. Mjekët zakonisht rekomandojnë ushtrime me ndikim të ulët, të tilla si joga os noti.

Përdorni terapi të nxehtë ose të ftohtë. Një dush i nxehtë, një banjë ose një jastëk ngrohjeje menjëherë pas zgjimit dhe pak para gjumit mund të qetësojë dhimbjen dhe ngurtësimin. Përdorimi i një pako akulli për 10 minuta në të njëjtën kohë cdo ditë mund të ndihmojë gjithashtu në qetësimin e inflamacionit dhe uljen e dhimbjes nervore.

Pirja e duhanit rrit rrezikun e PSA dhe mund ta bëjë gjendjen më të rëndë. Lënia e duhanit mund të ndihmojë në përmirësimin e simptomave dhe në uljen e faktorëve të tjerë të rrezikut inflamator si sëmundjet kardiovaskulare.

Mbani një peshë të shëndetshme. Të qenit mbipeshë mund të sjellë ngarkesë shtesë në nyje dhe potencialisht të rrisë dhimbjen, si dhe inflamacionin e trupit. Punoni me mjekun për të përcaktuar nëse humbja e peshës duhet të jetë pjesë e trajtimit tuaj për dhimbjen e qafës PsA.

Dhimbja e qafës është një simptomë e zakonshme e spondilitit psoriatik. Qëndrimi aktiv dhe ndryshimi i stilit të jetesës mund t’ju ndihmojë të menaxhoni dhimbjen e qafës nga PsA. Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu trajtime shtesë duke përfshirë mjekimin për lehtësimin e gjendjes.