Politika, sipas ekspertit ndërkombëtar në menaxhimin e informacioneve, Merkur Beqiri, është një nga arsyet e rritjes se rasteve pozitive me COVID-19 në Kosovë.

Ai në një intervistë për KOHËN e së dielës ka folur për arsyet e përshkallëzimit të situatës.

Sipas Beqirit, i cili ka qenë si ekspert i angazhuar në shumë agjenci të Kombeve të Bashkuara, në mesin e tyre në Organizatën Botërore të Shëndetësisë, ka thënë se situate momentale është kritike.

Ai ka vlerësuar se populli është braktisur nga liderët politikë atëherë kur ishin në rrugë të mposhtjes së virusit.

KD: Kosova po vlerësohet si një nga vendet me përshkallëzimin dhe rritjen më të madhe të rasteve me COVID-19. Pse, sipas jush, ndodhi ndryshimi i madh i lakores së rasteve?

Beqiri: Përshkallëzimi dhe rritja e pesë javëve të fundit në Kosovë ndodhën për shkak se ne si popullatë e prekur nga pandemia përnjëherë ia hapëm shumicën e rrugëve të mundshme virusit që të përhapet më lehtë, më shpejt, më furishëm. Këtë e bëmë duke u sjellë thuajse pandemia u tejkalua ose nuk ka ekzistuar fare, përderisa ajo ishte ende e pranishme në popullatën tonë.

Unë do të veçoja disa faktorë, të cilët ndikuan rrënjësisht në ndërrimin e sjelljes së individëve dhe komuniteteve në Kosovë.

KD: Cilët janë këta faktorë?

Beqiri: Vakumi politik i krijuar me ndërrimin e qeverive në fillim të qershorit 2020; Lodhja e popullatës nga aplikimi i masave restriktive qoftë në jetën publike, qoftë profesionale; Rraskapitja financiare e popullatës; Shkëputja e lidhjes dhe besimit ndërmjet popullit dhe udhëheqjes politike; Informimi i pjesshëm, sipërfaqësor, çorientues dhe paragjykimet; Shpresa e shumëkujt se do të dalim nga kriza pas “dy javëve” dhe do të mund ta vazhdojmë jetën thuajse nuk ka ndodhur asgjë; Paragjykimi se anëtarët e rrethit të ngushtë familjar dhe social janë të “sigurt”; Dezinformatat rreth pandemisë të përkrahura indirekt nga faktorët e sipërpërmendur ku bëjnë pjesë; Shembuj të gabueshëm dhe të dëmshëm nga persona publikë etj.