Strategjia e pazakontë e Suedisë nuk ka rezultuar në përfitime të konsiderueshme ekonomike, tregojnë të dhënat, dhe përkundrazi e ka lënë vendin me një shpërthim shumë më vdekjeprurës sesa fqinjët e saj Nordikë.

Suedia asnjëherë nuk lëshoi ​​një bllokim zyrtar në përgjigje të pandemisë koronavirus. Kryeministri suedez Stefan Lofven mbrojti politikën si “sens të përbashkët”.

Por strategjia jokonvencionale është përballur me disa reagime nga ekspertët, të cilët kanë thënë që politika e ndjekur, ” nuk ka qenë e zgjuar.”

Jacob Kirkegaard, një bashkëpunëtor i lartë në Institutin Peterson për Ekonominë Ndërkombëtare në Uashington, i tha New York Times në një artikull këtë javë se edhe pse industritë mbetën kryesisht të hapura, Suedia nuk pa përfitime të konsiderueshme ekonomike.

Ata nuk fituan asgjë,” tha Kirkegaard. “Politika e ndjekur është një plagë e vetë-shkaktuar.”

Sipas Reuters, Banka Qendrore e Suedisë këtë muaj parashikon që produkti i brendshëm bruto i vendit – një masë e madhësisë së ekonomisë së një vendi – do të tkurret me 4.5% këtë vit.

Që nga 8 qershori, Suedia kishte raportuar më shumë se 73,000 infeksione koronavirus dhe më shumë se 5.400 vdekje, sipas Universitetit Johns Hopkins – shkallë më e lartë se të gjitha vendet e tjera Nordike të kombinuara.

D.B

Burimi: Business Insider