Nxënësit në klasat e edicioneve të lajmeve marrin shumë detyra shtëpie që përfshijnë – ju e keni menduar – redaktimi i lajmeve. Por problemi me detyrat e shtëpisë është se shpesh nuk është e nevojshme për disa ditë, dhe siç mund të ju tregojë çdo gazetar me përvojë, redaktorët në afatet duhet zakonisht të rregullojnë tregimet brenda pak minutash, jo orëve ose ditëve.

Pra, një nga aftësitë më të rëndësishme që një gazetar i studentëve duhet të kultivojë është aftësia për të punuar shpejt.

Ashtu si gazetarët aspirantë duhet të mësojnë për të kompletuar lajmet në afatin, redaktorët e studentëve duhet të zhvillojnë aftësinë për të redaktuar ato tregime shpejt.

Të mësuarit për të shkruar shpejt është një proces mjaft i drejtpërdrejtë që përfshin ngritjen e shpejtësisë duke nxjerrë tregime dhe ushtrime pa pushim.

Ka ushtrime redaktimi në këtë faqe. Por si mund të mësojë një gazetar i studentëve të redaktojë më shpejt? Këtu janë disa këshilla.

Lexoni historinë gjatë gjithë rrugës
Shumë redaktorë fillestarë përpiqen të fillojnë fiksimin e artikujve para se t’i lexojnë ato nga fillimi deri në fund. Kjo është një recetë për katastrofën. Historitë me shkrim të dobët janë fusha të minuara të gjërave si pllakat e varrosura dhe dënimet e pakuptueshme. Probleme të tilla nuk mund të fiksohen siç duhet nëse redaktori nuk e ka lexuar tërë historinë dhe e kupton atë që duhet të thotë, në krahasim me atë që po thotë. Pra, para se të redaktoni një fjali të vetme, merrni kohë për t’u siguruar që vërtet e kuptoni se për çfarë rrëfimi ka të bëjë.

Gjej Lede
Zhdukja është domethënia më e rëndësishme në çdo artikull të lajmeve. Është hapja e hapjes ose e thyerjes që ose tërheq lexuesit që të ngjitet me historinë ose i dërgon paketimin. Dhe siç tha Melvin Mencher në tekstin e tij të parë “Raportimi dhe shkrimi i lajmeve”, tregimi rrjedh nga lede.

Pra, nuk është çudi që marrja e drejtësisë është ndoshta pjesa më e rëndësishme e redaktimit të çdo historie.

As nuk është e çuditshme që shumë gazetarë të papërvojë t’i marrin udhëheqësit e tyre tmerrësisht të gabuar. Ndonjëherë ledes janë vetëm shkruar shumë keq. Ndonjëherë ata janë varrosur në fund të tregimit.

Kjo do të thotë që një redaktor duhet të skanojë tërë artikullin, pastaj të modifikojë një lede që është lajmesh, interesante dhe reflekton përmbajtjen më të rëndësishme në histori. Kjo mund të marrë pak kohë, por lajmi i mirë është se sapo të keni krijuar një zhurmë të mirë, pjesa tjetër e tregimit duhet të bjerë në linjë mjaft shpejt.

Përdorni librin e stilit AP
Fillimi i gazetarëve kryen ngarkesa me anije të gabimeve të AP Style , kështu që ndreqja e gabimeve të tilla bëhet pjesë e madhe e procesit të redaktimit. Pra mbani stilin tuaj të stilit me ju gjatë gjithë kohës; përdorni atë çdo herë që redaktoni; mësuar përmendësh rregullat themelore të AP Style, pastaj të kryer disa rregulla të reja në kujtesë çdo javë.

Ndiqni këtë plan dhe dy gjëra do të ndodhin. Së pari, do të bëheni shumë të njohur me librezën e stilit dhe do të jeni në gjendje të gjeni gjërat më shpejt; së dyti, ndërsa kujtesa juaj e AP Style rritet, nuk do të duhet ta përdorni librin si shpesh.

Mos kini frikë të rishkruani
Redaktorët e rinj shpesh shqetësohen për ndryshimin e tregimeve shumë. Ndoshta ata nuk janë ende të sigurt për aftësitë e tyre. Apo ndoshta ata kanë frikë të dëmtojnë ndjenjat e një gazetari.

Por si kjo apo jo, ndreqja e një artikulli të vërtetë të tmerrshëm shpesh do të thotë të rishkruaj atë nga lart poshtë. Pra, një redaktor duhet të kultivojë një besim në dy gjëra: gjykimi i tij për atë që përbën një histori të mirë kundër një turbullë të vërtetë dhe aftësinë e tij për ta kthyer turds në gems.

Për fat të keq, nuk ka formulë sekrete për zhvillimin e aftësive dhe besimit, përveç praktikës, praktikës dhe praktikës. Sa më shumë që të redaktoni më mirë do të merrni, dhe aq më i sigurt do të jeni. Dhe, me rritjen e aftësive dhe besimit tuaj të redaktimit, po kështu edhe shpejtësia juaj./Eferrit/