Shpresat se fundi i pandemisë së koronavirusit janë rritur pasi një lajmi se një vaksinë koronavirus u gjet të ishte 90% efektive në provat globale.

Megjithëse ka një arsye për të qenë optimist, ekspertët kanë paralajmëruar që të dhënat nga provat e kryera nga Pfizer dhe BioNTech nuk janë përfundimtare dhe mbeten shumë të panjohura.

Sa e sigurt është vaksina?

Kompanitë kanë thënë se deri më tani nuk janë shfaqur “shqetësime serioze të sigurisë”, por ato do të vazhdojnë të mbledhin të dhëna. Ka disa efekte anësore – si ethe – që janë mjaft të zakonshme me vaksinat, vuri në dukje Paul Hunter, profesor në mjekësi në Universitetin e Anglisë Lindore.

A mundet vaksina të parandalojë sëmundjen e rëndë?

Studimi është krijuar për të zbuluar nëse vaksina mund të mbrojë nga sëmundja e rëndë Covid-19, ka thënë Pfizer, por të dhënat nuk janë bërë ende publike. “Ajo që mund të themi është se vaksina ndaloi infeksionin simptomatik të klinikës, por ka paqartësi mbi infeksionin asimptomatik,” tha Hunter. “Por ne shpresojmë që ta mësojmë këtë ndërsa shkojmë përpara.”

A e pengon vaksina transmetimin?

Nuk është ende e qartë nëse vaksina mund të mbrojë ose jo nga infeksioni i koronavirusit ose thjesht nga shfaqja e simptomave. “Nëse po ndalon infeksionin, atëherë, sipas përkufizimit, duhet të ndalojë transmetimin nga një person tek tjetri”, tha Hunter.

Pse nuk funksionon për 10% të njerëzve?

“Është e vështirë të thuash pse vaksina nuk funksionoi në ata pacientë pa e ditur se kush ishin ata”, tha Dr Stephen Griffin nga Universiteti i Leeds. “Vaksina do të veprojë ndryshe në njerëz të ndryshëm. Kështu që ju shpesh marrim i nivele të ndryshme të përgjigjes brenda popullatave – mund të jetë që ata të gjithë ishin më të moshuar, ose mund të ishin nga një sfond racor i ndryshëm, ose thjesht mund të ndodhë që kjo vaksinë të funksionojë vetëm nëntë herë nga 10 “, tha Griffin.

Sa zgjat mbrojtja?

Shkalla e efektivitetit 90% u llogarit shtatë ditë pas goditjes së dytë, por këto rezultate ka të ngjarë të ndryshojnë pasi të dhënat mblidhen për një periudhë më të gjatë. Në përgjithësi, për të përcaktuar se sa zgjat mbrojtja, do të kërkohen studime pasuese për të zbuluar nivelet e të dy llojeve të përgjigjeve imune – antitrupave dhe qelizave T – si dhe çdo rrezik të ekspozimit të përsëritur, tha Kampmann.

D.B
Burimi: The Guardian