Tour de France është ngjarja më e madhe sportive në botë. Rreth 200 çiklistë garojnë mbi 2.000 milje në vetëm 23 ditë.

Në thelb, kjo është një garë e madhe me biçikleta rreth Francës që zhvillohet çdo verë. Miliona njerëz rreshtojnë rrugën që përbëhet nga 21 faza që duhen kaluar gjatë 23 ditëve – kjo do të thotë se ata kanë vetëm dy ditë për të pushuar.

Njëzet e dy ekipe nga anembanë botës janë të përfshirë në Tour, ku secili ka deri në nëntë garues.

Shpejtësia mesatare që çiklistet arrijnë është rreth 25mph gjatë gjithë Tour-it, por në disa pika ata shkojnë shumë më shpejt se kaq.

Nëse e mbaroni Tourin rraskapitës, mund të djegësh deri në 118.000 kalori. Kjo është ekuivalenti i 26 çokollatave në ditë!

Gara u fillua nga Henri Desgrange si një marifet publiciteti në vitin 1903. Ai doli me idenë e çmendur të një gare me biçikleta rreth Francës për të rritur profilin e “L’Auto”, gazeta për të cilën punonte. Gara e parë ishte një sukses i madh me 60 pedalues që duhet të kalonin 1,500 milje.

Çdo ekip ka një udhëheqës dhe strategjia që përdoret është që pjesa tjetër e ekipit punojnë shumë në çdo fazë për të mbrojtur udhëheqësin e ekipit të tyre.

Dy ditët e para, gara, Grand Depart, nis në një vend të ri çdo dy vjet. Në vitin 2007 dhe në 2014 turneu filloi në Yorkshire, Londër