Shtetet e Bashkuara do të zgjedhin një president të ri këtë 3 nëntor. Kandidatët kryesorë janë Presidenti i tanishëm Donald Trump, i cili po kandidon për një mandat të ri dhe Joe Biden, ish-zv.president gjatë mandatit të Barack Obama-s. Zgjedhjet amerikane ndryshojnë dukshëm nga zgjedhjet në vendet e tjera të botës. Të dy partitë janë dominuese në skenën politike atje, Demokratikja, kandidati i të cilit është Joe Biden, dhe Republikania, kandidati i të cilit është Donald Trump. E para i përket rrymës liberal-progresive, ndërsa e dyta është konservatore.

Përveç Trump dhe Biden, edhe kandidatë të tjerë

Trump dhe Biden janë dy kandidatët më të spikatur në zgjedhje, jo të vetmit, por të vetmit që në të vërtetë kanë një shans për të fituar zgjedhjet. Kandidatë të tjerë zyrtarë përfshijnë reperin e njohur Kanye West, Jo Jorgensen, kandidat i Partisë Libertarian, Howie Hawkins, kandidat i Partisë së Gjelbër, Don Blankenship, kandidat i Partisë Kushtetuese, Phil Collins, kandidat i Partisë Prohibition dhe Brock Pierce, kandidat i pavarur. Një rekord 92.2 milion votues të hershëm hedhin votat e tyre personalisht ose me postë, sipas Projektit Zgjedhor të SHBA, i cili është rreth 40 përqind e njerëzve që kanë të drejtë të votojnë. Për shkak të numrit të madh të votuesve të hershëm, Michael McDonald nga Universiteti i Florida-s, i cili drejton projektin e monitorimit të zgjedhjeve, parashikon që rreth 65 përqind e votuesve me të drejtë vote do të shkojnë në votime, e cila do të jetë pjesëmarrja më e lartë që nga viti 1908. Qytetarët e SHBA mbi moshën 18 vjeç kanë të drejtë të shkojnë në qendrat e votimit dhe një rekord prej 150 milion njerëz pritet të ushtrojnë të drejtën e tyre për të votuar këtë vit.

Skenarë të mundshëm me vota korrespondence

Votuesit amerikanë gjithashtu kanë të drejtë të votojnë me postë, një opsion i përdorur nga një numër i madh njerëzish gjatë pandemisë, e cila, sipas disa vlerësimeve, mund të komplikojë më tej çështjet, pasi numërimi i atyre votave zgjat disa ditë. New York Times e quajti atë një “skenar të ditës së fundvitit” dhe ka të bëjë me faktin se shumica e votave të korrespondencës janë ato të votuesve të Partisë Demokratike, kështu që në rast se rezultati i parakohshëm shkon në favor të Donald Trump, ai mund të deklarojë fitoren dhe të pretendojë se korrespondenca ka vota false. Ekziston gjithashtu mundësia që rezultatet e hershme të shkojnë në favor të Trump, por ky avantazh zhduket kur votave të korrespondencës i shtohen rezultatit. Analistët demokratë e kanë quajtur atë “mirazh të kuq”. E gjitha kjo i bën këto zgjedhje presidenciale në SHBA më të pasigurta deri më tani.

Çfarë është sistemi zgjedhor dhe zërat zgjedhorë?

Sidoqoftë, Presidenti i Shteteve të Bashkuara nuk vendoset me shumicën absolute të të gjitha votave në zgjedhje, por me shumicën e votave elektorale, të vendosura sipas sistemit të kolegjit zgjedhor. Janë gjithsej 538 vota elektorale dhe kandidati fitues duhet të marrë 270 ose më shumë vota për të shërbyer si president i SHBA. Votat elektorale janë votat që një kandidat merr bazuar në shumicën e votave në secilin prej 50 shteteve të SHBA, të cilat, nga ana tjetër, kanë numër të ndryshëm të votuesve në varësi të madhësisë së tyre. Me fjalë të tjera, si rregull, të gjitha votat elektorale të një shteti federal të veçantë merren nga kandidati i cili fiton më shumë vota në atë shtet të veçantë. Përjashtimet janë Nebraska dhe Maine. California ka më shumë zgjedhës, 55, Texas 38, Florida dhe New York 29, dhe Illinois dhe Pennsylvania 20 Alaska, Delaware, Columbia, Montana, Dakota e Veriut, Dakota e Jugut, Vermont dhe Wyoming janë më pak të populluara. dhe kanë tre vota elektorale secila, ndërsa Arizona, Indiana, Massachusetts dhe Tenesi kanë secili nga 11 vota elektorale.

Problemi kryesor me sistemin zgjedhor është se sipas tij, një kandidat që fiton më pak vota mund të fitojë zgjedhjet. Kjo ndodhi në zgjedhjet e fundit, kur Hillary Clinton humbi ndaj Donald Trump, edhe pse ajo fitoi gati tre milion vota më shumë se ai. Ndodhi gjithashtu në zgjedhjet e vitit 2000, kur George Bush, megjithëse fitoi më pak vota, përfundimisht mundi Al Gore. Duke qenë se shumë shtete praktikisht e dinë paraprakisht nëse duhet të mbështesin kandidatin republikan apo demokrat, fituesi i zgjedhjeve vendoset nga e ashtuquajtura shtetet “swing”, prej të cilave janë 16: Iowa, Ohio, Maine, Nevada, Minnesota, Neë Hampshire, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Florida, Arizona, North Carolina, Georgia, Colorado, Virginia dhe Texas. Pikërisht për shkak të këtij sistemi elektoral të pazakontë, mbështetja që sondazhet parazgjedhore i japin Joe Biden duhet të merret me rezerva.

Sondazhet parazgjedhore favorizojnë Joe Biden

Udhëheqja e Biden në sondazhet kombëtare ka qenë relativisht e qëndrueshme muajt e fundit mes një krize shëndetësore. Sipas sondazhit të fundit të Reuters dhe Ipsos të kryer nga 27 deri në 29 tetor, Biden ka një avantazh prej 51 përqind mbi 43 përqind mbështetje për Trump. Por Trump është ende afër Biden në mjaft shtete kryesore. Të paktën 270 vota elektorale duhet të fitohen për një mandat të dytë. Një sondazh i Reuters dhe Ipsos tregon se gara është ende e ngushtë në Florida, Karolinën e Veriut dhe Arizona. Trump gjithashtu mbetet 5 për qind në Pensilvani dhe 9 në Michigan dhe Wisconsin, tre shtete të tjera kyçe që e ndihmuan atë të fitonte votat e Kolegjit Zgjedhor në 2016 dhe të mposhtte demokraten Hillary Clinton e cila fitoi më shumë vota. Edhe pa push tuar Michigan dhe Wisconsin, Trump mund të fitojë përsëri nëse pushton të gjitha shtetet që fitoi në 2016. Numri i prapambetur i Trump në sondazhe u nxit nga rënia e mbështetjes nga grupet kryesore të votuesve që e ndihmuan atë në 2016, të bardhët pa diploma kolegji dhe amerikanët e moshuar dhe mosmiratimi prej tij i përgjigjes ndaj pandemisë së koronavirusit që mbizotëroi fushatën zgjedhore.