Nëse zgjoheni gjatë natës, mund të jetë e vështirë të ktheheni në gjumë, mbi të gjitha, zgjimi para se të bie alarmi mund të jetë traumatik dhe t’ju shqetësojë plotësisht gjumin. Le të zbulojmë gjashtë mënyrat që mund t’ju ndihmojnë të flini përsëri dhe të pushoni mirë.

  1. Shmangni pushimet në banjë

Nëse zgjoheni në mes të natës, qëndroni në shtrat dhe përpiquni të mos ngriheni, edhe nëse duhet të shkoni në tualet. Truku është të qëndroni rehat në shtrat. Kjo sepse nëse lini ngrohtësinë e batanijeve, zemra do të pompojë më shumë gjak nëpër trup, ndërsa për të fjetur kërkohet një ritëm i ulët i zemrës, gjë që është më e vështirë për t’u arritur nëse lëvizni dhe ngriheni.

  1. Ndaloni së shikuari orën

Një gjë për të cilën të gjithë mund të jemi fajtorë është të kontrollojmë orën ose telefonin kur zgjohemi në mes të natës. Është mirë që ta shmangni këtë, pasi ky zakon mund t’ju mbajë zgjuar më gjatë.

  1. Harrojeni alkoolin

Një ose dy gota verë, ose një ose dy gllënjka raki, për shumë është një ritual para gjumit dhe mund t’ju ndihmojë të bini në gjumë, por mund të prishë cilësinë e gjumit. Kjo ndodh sepse alkooli parandalon që triptofani, një aminoacid që ndihmon gjumin, të arrijë në tru. Alkooli e bën më të vështirë qëndrimin në gjumë dhe ndikon në cilësinë e pushimit tonë.

  1. Mos flini me kafshë shtëpiake

Është mirë të mos keni kafshë shtëpiake në shtrat. Arsyeja? Nëse ata shqetësohen, mund të na shqetësojnë gjumin. Për më tepër, gjumi me një mik me gëzof mund të përkeqësojë alergjitë ose astmën tek ata që janë të ndjeshëm ndaj tyre.

  1. Temperatura e shtëpisë

Të kesh një shtëpi të ngrohtë dhe komode mund të jetë një rehati në muajt e ftohtë, por kjo në fakt mund të prishë gjumin. Kjo është për shkak se sistemet e ngrohjes qendrore thajnë mukozën. Temperatura optimale për një natë të mirë është 18 °C ose edhe më e ulët. Ne duhet të humbasim rreth 1 °C të temperaturës së trupit tonë bazë, që është rreth 37 °C, për të rënë në gjumë. Nëse jeni në një dhomë që është shumë e nxehtë, trupi juaj nuk mund të shkarkojë nxehtësinë e tepërt, që do të thotë se gjumi juaj do të shqetësohet. Fikni nxehtësinë në dhomën tuaj të gjumit dhe përdorni jorganë, batanije dhe çarçafë për të ndihmuar në rregullimin e temperaturës së trupit tuaj.

  1. Qetëso mendjen

Për të qetësuar mendjen tuaj, provoni meditimin. Të mësoni të qetësoni mendjen tuaj mund të jetë e dobishme, si për t’u përballur me periudha stresuese, ashtu edhe për të fjetur brenda një kohe të shkurtër. Nëse nuk e keni provuar kurrë, filloni me disa minuta ulur në heshtje dhe përqendrohuni në frymëmarrjen dhe nxjerrjen. Një tjetër rekomandim është të ushtroheni më rregullisht, sepse mund t’ju ndihmojë të flini më mirë.