Jeni super të lodhur në darke dhe mendoni se nëse anashkaloni larjen e dhëmbëve këtë herë, nuk mund të jetë aq keq… apo jo?

Nuk është fundi i botës nëse anashkaloni larjen e dhëmbëve çdo herë në kohë, por ka patjetër disa arsye pse duhet të mbani mend ti lani dy herë në ditë.

Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth asaj që ndodh nëse nuk lani dhëmbët dhe si mund të optimizoni rutinën tuaj të higjienës orale.

Probleme të mundshme nga mos pastrimi

Goja mund të jetë porta hyrëse për disa probleme shëndetësore që shtrihen përtej një dhimbje dhëmbi ose kaviteti.

Më poshtë janë disa probleme të mundshme për dhëmbët – dhe pjesën tjetër të trupit – që mund të ndodhin nëse nuk lani dhëmbët.

Shëndeti i dhëmbëve

Larja dhe kujdesi i përgjithshëm i dhëmbëve ndihmojnë në heqjen e pllakave që shpesh janë të padukshme për sytë.

Zgavra

Pllaka është si një film ngjitës që vesh dhëmbët dhe përmban baktere që mund të depërtojnë në smaltin mbrojtës të dhëmbëve, duke sulmuar shtresat më të prekshme poshtë. Kjo çon në zgavra.

Nëse nuk trajtohet, kavitetet mund të çojnë në infeksione dentare dhe, potencialisht, humbje të dhëmbëve. E gjithë kjo, në pjesën më të madhe, mund të parandalohet, nëse lani dhëmbët dhe mbani një higjienë të mirë të gojës.

Gingiviti

Pllaka mund të bëjë më shumë sesa të shkaktojë kavitete në dhëmbë – ato gjithashtu mund të dobësojnë mishrat e dhëmbëve dhe të çojnë në gingivit, një formë e sëmundjes së mishit të dhëmbëve. Bakteret e pranishme në pllakë ndezin dhe irritojnë mishrat. Mishrat bëhen të fryrë dhe ka më shumë të ngjarë të rrjedhin gjak.

Periodontiti

Ashtu si pllaka është një pararendëse e kaviteteve, dhe gingiviti është pararendës i parodontitit. Ky është një infeksion i rëndë kockor që ndikon në kockat që mbështesin dhëmbët. Si rezultat, periodontiti është një shkak kryesor i humbjes së dhëmbit.

Lidhje e mundshme me demencën

Studiuesit kanë vërtetuar se personat me demencë shpesh përjetojnë prishjen e dhëmbëve me ritme më të mëdha.

Ka, megjithatë, disa hulumtime për të mbështetur idenë se prishja e dhëmbëve mund të rrisë rrezikun e një personi për demencë, sipas një përmbledhje kërkimore të botuar në revisten e Neurologjisë dhe Neuroshkencës aktuale.

Studiuesit shqyrtuan një lidhje të mundshme midis kushteve inflamatore të dhëmbëve, të tilla si periodontiti dhe inflamacionit në tru që mund të çojë në gjendje të tilla si çmenduria.

Ka shumë më shumë kërkime për të kryer në lidhje me këtë temë përpara se ekspertët mjekësorë të vendosin se ka një lidhje midis çmendurisë dhe shëndetit të dhëmbëve.

Sëmundje të zemrës

Një studim i botuar në Revistën Evropiane të Kardiologjisë Preventive zbuloi se ata që lanin dhëmbët të paktën tre herë në ditë kishin më pak të ngjarë të përjetonin fibrilacion atrial dhe dështim të zemrës.

Vajtja rregullisht tek dentisti gjithashtu uli gjasat që një person të përjetojë komplikime të lidhura me zemrën, sipas studiuesve.

Studimi zbuloi gjithashtu se një numër më i madh i dhëmbëve që mungonin shoqëroheshin me një rrezik në rritje për gjendje të lidhura me zemrën, të tilla si fibrilacioni atrial.

Nëse harroni të lani dhëmbët herë pas here, mos u frikësoni.

Por mos harroni se larja e dhëmbëve të paktën dy herë në ditë, pastrimi i dhëmbëve me fill dentar një herë në ditë dhe vizita te dentisti të paktën dy herë në vit, mund të jetë jetike për shëndetin tuaj të përgjithshëm të dhëmbëve.

Një rutinë e rregullt e larjes së dhëmbëve është e rëndësishme jo vetëm për shëndetin toral, por edhe për shëndetin tuaj të përgjithshëm.