1. Keni nivel më të lartë energjie dhe keni ndjesinë sikur çdo gjë funksionon mjaft mirë.

Truri i një njeriu peshon rreth tre kilogramë. Uji llogaritet të përbëjë rreth 2.2 kilogramë të kësaj sasie. Nuk është çudi që uji ndikon drejtpërdrejt në funksionimin e trurit. Një studim i publikuar në Journal of Nutrition tregoi se humbja e lëngjeve prej vetëm 1.3 përqind e dëmton aftësinë e njeriut për t’u përqendruar. Për më tepër, kjo situatë mund të rezultojë në një gjendje më të keqe dhe të rrisë rastet e dhimbjeve të kokës tek njerëzit.

  1. I jep zgjidhje disa problemeve digjestive.

Uji është kritik për funksionimin e zorrëve dhe për zbutjen e ushqimit për tretjen e mëtejshme. Pa të, ushqimi nuk mund të absorbohet në mënyrë efikase dhe të dalë jashtë trupit me mbetjet përkatëse. Pirja e ujit është vërtetuar ndihmesën në lehtësimin e kapsllëkut. Uji ndihmon për të zbutur masën e mbetjeve, si dhe për të ruajtur e përmirësuar shëndetin e zorrëve.

  1. Ju ndihmon të humbni në peshë.

Uji shton ngopjen – ndjesinë e mbushjes së stomakut. Si rezultat, ju do të hani më pak gjatë vaktit ushqimor. Përveç kësaj, uji shton nivelin tonë metabolik, duke na lejuar të djegim më shumë kalori gjatë pushimit. Dy studime tregojnë se pirja e pak më shumë se 16 gotave me ujë gjatë ditës mund të rrisë metabolizmin deri në 30 për qind gjatë një dite.

  1. Redukton dhimbjet e kokës.

Dehidrimi është një shkak kryesor  i dhimbjeve të kokës dhe migrenës. Për ta ilustruar, mendoni një mëngjes pasi keni pirë shumë gota vere gjatë mbrëmjes së kaluar. Do të kesh dhimbje koke? Dehidrimi akut e shkakton atë. Uji i pijshëm nuk çon në më pak dhimbje koke për të gjithë. Sidoqoftë, studimet tregojnë se pirja e sasive të mëdha të ujit mund të ndihmojë në shkurtimin e kohës me dhimbje kokë. Gjithashtu mund të zvogëlojë intensitetin e simptomave në një gjendje të tillë.

  1. Përmirëson humorin tuaj.

Kush nuk dëshiron të ketë një humor më të mirë? Ndoshta ju keni të bëni me pak më tepër luhatje të humorit sesa zakonisht. Pirja e më shumë gotave me ujë mund t’ju ndihmojë! Në një studim të botuar në revistën “Appetite”, 120 studentë të një kolegji dokumentuan gjithçka që hëngrën dhe pinë gjatë pesë ditëve të fundit. Pas analizimit të përgjigjeve të pjesëmarrësve ndaj vlerësimeve të humorit, rezultati ishte i qartë: “Sa më i madh të jetë konsumimi i ujit, aq më e mirë është gjendja shpirtërore”.

  1. Performancë më e mirë fizike.

Studimet tregojnë se një humbje më pak se dy për qind e përmbajtjes së ujit të trupit mund të shkaktojë ulje të performancës fizike. Atletët mund të humbasin mes 6-10% të niveleve të ujit përmes djersës dhe kjo është arsyeja se pas njëfarë kohe ata lodhen..

Rritja e konsumit të ujit rezulton në kontroll më të mirë të temperaturës, motivim më të lartë, më pak lodhje dhe më shumë vitalitet fizik dhe mendor. Kjo është veçanërisht e rëndësishme gjatë periudhave të tendosjes fizike – për shembull, gjatë stërvitjes.

  1. Shëndet më i mirë i traktit urinar.

Siç e dini, uji është komponenti kryesor i urinës. Uji është gjithashtu i rëndësishëm për shëndetin dhe funksionimin e aparatit urinar, i cili “prodhon, ruan dhe eliminon urinën”. Uji gjithashtu ndihmon në detoksifikimin e veshkave dhe në përmirësimin e funksionit të tyre.

Një shembull i efektit të ujit në aparatin urinar është i dukshëm nga studimet lidhur me gurët në veshka. Hulumtimet tregojnë se uji destabilizon komponentët që përbëjnë gurët në veshka, duke i lejuar ata të kalojnë përmes sistemit renal gjithmonë e më posht, derisa të dalin përmes uretrës me urinë. Si rezultat, ka më shumë shanse që guri të dalë spontanisht. Mendohet se uji gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të gurëve. (Studimet shtesë kërkohen për ta vërtetuar këtë përfundim).