Para së gjithash, nuk është korrekte të mendosh se lëngjet e perimeve janë më të mira se qumështi. Përkundrazi, ato duhet të vlerësohen individualisht për vlerat dhe cilësinë e tyre, gjë që mund të jetë veçanërisht e mirëpritur.

Zgjedhja për të mos konsumuar qumështin e lopës gjithashtu mund të lidhet me arsye etike, ideologjike ose shëndetësore: në të vërtetë qumështi nuk është një ushqim i domosdoshëm nga pikëpamja ushqyese, kështu që ne mund ta orientojmë veten sipas bindjeve dhe preferencave tona.

Sa i përket shëndetit, konsumi i qumështit të perimeve mund të tregohet kur kemi një intolerancë ndaj laktozës ose proteinave të tjera të qumështit, ose nëse kemi kolesterol të lartë.

QUMËSHTI I SOJËS – Ai është i njohur ndër qumështet vegjetale dhe është i pasur edhe me shumë proteina. Megjithatë, ajo është më e pasur në hekur dhe më e varfër në yndyrë sesa qumështi i lopës. Falë pranisë së lekithinës, ajo ndihmon në luftën kundër kolesterolit të keq dhe, në sajë të prezencës së izoflavoneve, është e dobishme për zbutjen e disa çrregullimeve të menopauzës.

QUMËSHT ORIZI – Ai është më i lehti ndër të tjerë: përmban pak proteina, shumë pak yndyrë dhe pa gluten. Është shumë i tretshëm dhe veçanërisht i përshtatshëm për ata që duan të humbin disa paund peshë. Shija e saj e ëmbël gjithashtu e bën të përshtatshme për përgatitjen e ëmbëlsirave dhe budingut: qumështi i orizit ka një indeks më të lartë sheqeri se pije të tjera dhe ndaj nuk është ideale për diabetikët. Është gjithashtu mjaft e varfër në vitamina dhe minerale, prandaj shitet në një version të pasuruar me vitamina A, D dhe B12.

QUMËSHT BAJAMESH – Është marrë nga një infuzion dhe shtrydhje në ujë e bajameve të copëtuara: prandaj është shumë energjik, me rreth 160 kalori, kundrejt 120 të qumështit pjesërisht të skremuar. Ndërsa është e përkryer për një mëngjes energjik dhe nuk është ideale nëse duam të kontrollojmë peshën. Megjithatë, ajo ka një shije të mirë të ëmbël dhe është e pasur me substanca të çmuara, të tilla si fosfor, magnez, hekur dhe vitaminë. Ajo është gjithashtu më e pasur me kalcium se qumshtet e tjera bimore.

QUMËSHT TËRSHËRE – Ofron një konsum të shkëlqyer të kaliumit dhe për këtë arsye është i dobishëm për eliminimin e lëngjeve të tepërta. Ai është i pasur me minerale dhe acid folik, por është i ulët në fibra: ideal është kombinimi me kokrra dhe shuma të vogla të frutave të thata.

QUMËSHT KOKOSI – Ai është marrë nga frutat e grimcuara dhe të shtrydhura dhe për këtë arsye nuk duhet të ngatërrohet me ujin e kokosit, i cili ndodhet brenda në arrën e kokosit. Ky qumësht është më me kalori se të gjitha llojet e tjera: ka rreth 200 kalori për 100 gramë të produktit dhe ka një përmbajtje proteine të ngjashme me atë të qumështit të lopës.

Prandaj nuk është ideal nëse pesha duhet të kontrollohet, por është i shkëlqyer nëse ne kërkojmë një mëngjes energjik. Megjithatë është shumë i tretshëm dhe ndihmon për të mbajtur kolesterolin nën kontroll.

/www.mekuliPress.com/  – Shpërndaje dhe Pëlqeje gazetën MekuliPress