Couple Having Breakfast Together Before Leaving For Work
Gabimet që duhet të dimë për të shmangur humbjen e peshës në mënyrë të shëndetshme dhe efektive

Ditët e para të ngrohta na bëjnë të dëshirojmë të veshim rroba të lehta dhe, siç ndodh gjithmonë këtë sezon, kjo u vë pa mëshirë dritë linjave tona të çrregullta që dimri dhe përtacia na kanë lënë si një trashëgimi.

Nëse ne jemi aq largpamës, duhet të mendojnë tashmë se si të kthehemi në linjë në funksion të verës, këtu janë disa këshilla për të “rregulluar” zakonet tona të ngrënies, duke hedhur poshtë disa besime të gabuara dhe mashtrime në aspektin e të ushqyerit dhe kontrollit të kalorive.

Ushqimet e lehta na ndihmojnë të dobësohemi – Për fat të keq nuk është. Fjala “e lehtë” në paketimin e produkteve të caktuara thjesht tregon se ato përmbajnë një përqindje më të ulët të substancave të caktuara, zakonisht yndyrë. Kjo nuk do të thotë, megjithatë, që në vetvete ndihmojnë për të humbur peshë: kaloritë te një produkt varen nga përbërës të shumtë, duke filluar me sheqerna.

Në mënyrë që të mos gaboni është normale të lexohet futja e energjisë shprehur në kcal në etiketë (zakonisht për porcion dhe për 100 gr.). Në këtë pikë mund ta krahasojmë atë me të dhënat e njëjta të produktit në versionin “normal” dhe të bëjmë konsideratat tona. Sidoqoftë, zgjedhja e një ushqimi të lehtë nuk na autorizon ta konsumojmë atë në një sasi të pakontrolluar.

Ushqimet pa gluten nuk janë më të mira sesa ato normale – Ky është një ekuivok i madh që po përhapet në kohët e fundit. Ushqimet pa gluten janë të dizajnuara për ata që vuajnë nga alergjitë ose intolerancat ndaj kësaj substance dhe prandaj nuk mund ta marrin atë.

Për të gjithë të tjerët, gluteni është një lëndë ushqyese që nuk ka kundërindikacione dhe, mbi të gjitha, nuk ju shëndosh. Përkundrazi, ushqimet që nuk kanë luten, shpesh janë më të pasura me yndyra ose përbërës të tjerë të domosdoshëm për të përmirësuar shijen: prandaj ata kanë konsum më të madh të kalorive sesa ushqimet normale. Të hash ushqime pa luten për të humbur peshë është diçka e gabuar.

Makaronat në mbrëmje ju shëndoshin – Ky është një tjetër mit i rremë që është vështirë të zhduket. Makaronat, e konsumuara në darkë në sasi të arsyeshme, nuk ju shëndosh, por promovojnë një pushim të mirë. Merita e triptofanit, një aminoacid që përmban karbohidratet komplekse dhe e dobishme në prodhimin e serotoninës, hormon i humorit të mirë.

Ajo që mund të ndikojë në linjë është, nëse ka ndonjë gjë, sasinë e makaronave të konsumuara dhe mënyrën se si janë gatuar. 80 gramë makarona, më mirë integrale, të gatuara me perime dhe me vaj ulliri ekstra të virgjër, janë krejtësisht të ligjshme.

Më mirë të eliminosh karbohidratet – Edhe nëse dëshironi të humbni peshë nuk keni nevojë të hiqni plotësisht karbohidratet. Këto lëndë ushqyese, në sasi të arsyeshme, janë shumë të dobishme për sigurimin e energjisë me çlirim të ngadalshëm dhe shmangien e papritur të sheqerit në gjak. Këto të fundit janë për shkak të ndjesisë së pakëndshme të “vrimës në stomak”, e cila është me të vërtetë e vështirë për t’i rezistuar.

Jo ushqimeve – Në këtë pikë disa pika duhet të sqarohen. Nëse nga vaktet kuptojmë mallin që na bën të vjedhim disa herë gjatë ditës, patjetër duhet të vendosim një frenim. Diskutimi është i ndryshëm nëse flasim për dy snacks, që do të konsumohen në mes të mëngjesit dhe mesditës: këto dy mini-vakte janë të dobishme dhe të rekomanduara nga të gjithë dietistët.

Është e natyrshme që të zgjidhni ushqimet e duhura: i thoni jo për të ngrënë djathë, natyrisht, ose briosh në bar, thoni po për 20 gram fruta të thata ose një frut të vogël ose një kos me pak yndyrë. Ku hamë shumë në një vakt, ndodh që të mos jemi shuam të uritur në vaktin tjetër dhe të “bindë” trupin tonë që nuk është në një gjendje të privimit të ushqimit: ky kusht në të vërtetë aktivizon një lloj “mënyre kursimi”, kështu që metabolizmi ngadalësohet për të kufizuar konsumin e magazinimit të yndyrës, kështu që dieta ndalon të funksionojë.

Çdolloj veprimtarie fizike bën mirë – Sigurisht, fakti i lëvizjes është një zakon i mirë, pavarësisht nga aktiviteti i zgjedhur. Është gjithashtu e vërtetë, megjithatë, se disa sporte djegin më shumë kalori sesa të tjerët. Ushtrimet aerobike ose disiplinat me intensitet të lartë kanë aftësinë për të “djegur” kalori të drejtpërdrejta, ndërsa me intensitet të ulët si palestër priren të konsumojnë yndyrë. Këta të fundit, megjithatë, menjëherë reformojnë nëse kaloritë e gëlltitura janë në tepricë, duke zhdukur efektin “humbje peshe” të trajnimit.

Aktiviteti më i këshillueshëm për ata që nuk duan të lodhen në palestër është shëtitja e shpejtë, por duke ndjekur kriteret për ta kthyer atë në një palestër të vërtetë.

Për t’u dobësuar duhet më parë të ndjekim një regjim detoks – Ky është një tjetër mit: Nëse kemi kaluar nëpër një periudhë të ekseseve, dieta detoks nuk është e nevojshme.

Për ta rikthyer trupin tonë në ekuilibrin e saj, mjafton t’u kthehemi zakoneve të mira: të hamë shëndetshëm dhe ushqime të ndryshme, duke eliminuar ushqimet e shpejta dhe duke e kufizuar konsumin e alkoolit. Mëlçia dhe veshkat do të eliminojnë toksinat që kemi grumbulluar.