Shitja e Chelseat ka hasur një pengesë serioze për shkak të frikës se pronari me origjinë ruse Roman Abramovich po përpiqet të refuzojë premtimin e tij për të shlyer një borxh prej 1.6 miliardë paund.

Kuptohet se Chelsea i tha qeverisë si dhe grupeve ofertuese javën e kaluar se ata duan të ristrukturojnë mënyrën se si klubi po shitet, e cila do të përfshijë shlyerjen e borxhit nga kompania mëmë e Chelsea Fordstam Ltd ndaj një kompanie me bazë në Jersey, kompania Camberley International Investments, e cila duket se është e lidhur me Abramovich.

Ka shqetësime të mëdha në lidhje me lejimin që kjo të ndodhë kur Abramovich është sanksionuar dhe i janë ngrirë asetet. Ministrat kanë pasur përshtypjen se të gjitha të ardhurat nga shitja do t’i jepeshin qeverisë për t’u përdorur për kauza të mira, duke përfshirë ndihmën për viktimat e luftës në Ukrainë.

Javën e kaluar konsorciumi i udhëhequr nga Todd Boehly, bashkëpronar i ekipit të bejsbollit Los Angeles Dodgers, u informua nga bankierët amerikanë të Chelseat se i ishte dhënë një periudhë ekskluziviteti pesë-ditore si ofertues të preferuar.

Por burime nga grupet rivale të ofertave thanë se vetëm “ditë” përpara se të merrej vendimi, ata u informuan se huazimi, i cili është në besim në Jersey, duhet të shlyhet në shitjen e klubit.

Kur Abramovich, 55 vjeç, nxori Chelsean në shitje, ai tha: “Unë nuk do të kërkoj që të shlyhet asnjë hua”. Besohet se ai po pretendon se sanksionet e pengojnë atë të jetë në gjendje të shlyejë borxhin, por kjo do të sfidohej nga qeveria.

Grupet ofertuese besojnë gjithashtu tani se ndryshimi i vonë në strukturën e shitjes mund të paraqesë një problem serioz, jo më pak për zyrtarët e Thesarit, detyra e të cilëve është të shqyrtojnë marrëveshjen. Kjo mund të bëjë që autoriteteve financiare të Jersey t’u kërkohet të shqyrtojnë detajet e huasë.