Unë ngrihem dhe digjem, dashuria është e hidhur dhe e ëmbël, psherëtimat e mia janë stuhi dhe lotët e mi janë përmbytje, unë jam në ngazëllim dhe në agoni, unë jam i pushtuar nga kujtimet e saj dhe i dëbuar nga vetja ime.

– Francesco Petrarca, Canzoniere: Selected Poems – është koleksioni me poezi i shkrimtarit Italian, humanistit dhe poetit, Francesco Petrarca. Poezia kryesore e këtij koleksioni është poezia e dashurisë për Lauran, gruan të cilin autori e kishte njohur në prill të vitit 1327.