Këtu është një arsye tjetër për të shmangur përdorimin e panevojshëm të antibiotikëve: Përdorimi afatgjatë i këtyre ilaçeve mund të rrisë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, thonë studiuesit.

“Ndërsa në shumë raste terapia me antibiotikë është e nevojshme dhe shpëton jetë, në rast të sëmundjeve më pak serioze që mund të priten të shërohen gjithsesi, duhet pasur kujdes. Mbi të gjitha për të parandaluar zhvillimin e baktereve rezistente, por, siç tregon ky studim, edhe sepse antibiotikët mund të rrisin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë në të ardhmen. Sidoqoftë, nuk ka asnjë arsye për panik. “Nuk ka absolutisht asnjë arsye për alarm thjesht sepse keni marrë antibiotikë. Rritja e rrezikut është e moderuar dhe efekti në rrezikun absolut për individin është mjaft i vogël,.

Kjo lidhje me kancerin e zorrës së trashë mund të jetë për shkak të ndikimit që kanë antibiotikët në mikrobiomën e zorrëve, ose bakteret e zorrëve, sipas studimeve. Studiuesit analizuan të dhënat për 40,000 pacientë në Regjistrin Suedez të Kancerit Kolorektal dhe i krahasuan me një grup kontrolli prej 200,000 njerëz pa kancer në popullatën e përgjithshme të Suedisë.

Hetuesit gjithashtu ekzaminuan të dhënat e përdorimit të antibiotikëve në Regjistrin Suedez të Barnave. Ata zbuluan se si gratë ashtu edhe burrat që morën antibiotikë për më shumë se gjashtë muaj kishin një rrezik 17% më të lartë për të zhvilluar kancer në zorrën e trashë “ngjitese” – pjesa e parë e zorrës së trashë që arrihet me ushqim pas zorrëve të holla – sesa ato që nuk merrnin antibiotikë.

Rreziku i shtuar i kancerit të zorrës së trashë ishte tashmë i dukshëm pesë deri në 10 vjet pas marrjes së antibiotikëve. Edhe pse ata që morën më shumë antibiotikë kishin rritjen më të madhe të rrezikut, pati një rritje të vogël por statistikisht të rëndësishme në rrezikun e kancerit të zorrës së trashë pas një kursi të vetëm të antibiotikëve, sipas studimit. Nuk kishte asnjë lidhje midis antibiotikëve dhe një rreziku të shtuar të kancerit në zorrën e trashë zbritëse (pjesa e fundit e zorres se trashe) ose një rrezik në rritje të kancerit rektal.