Departamenti i Shëndetësisë i Kalifornisë paralajmëroi se njerëzit duhet të mbajnë telefonat e tyre celularë disa metra larg tyre për të zvogëluar ekspozimin ndaj rrezatimit dhe rreziqet shëndetësore.

Kalifornia lëshoi udhëzime për zvogëlimin e ekspozimit ndaj rrezatimit të celularit të enjten, në mes të dëshmive në rritje se përdorimi i telefonit celular mund të lidhet me kancerin, vëmendjen, shëndetin mendor dhe çështjet e shëndetit riprodhues.

Telefonat celularë transmetojnë informacion duke përdorur sinjale radiofonike me frekuencë të ulët, të cilat mund të na ekspozojnë ndaj rrezatimit jo të shëndetshëm, sidomos kur transmetojmë ose shkarkojmë skedarë të mëdhenj.

Hulumtimi nuk ka qenë në gjendje të provojë përfundimisht se rrezatimi i celularit është i rrezikshëm, por ka pasur studime të mjaftueshme që i lidhin të dyja për të garantuar kujdes, veçanërisht për fëmijët, sipas njoftimit për shtyp të departamentit të shëndetësisë.

Njoftimi mbarëkombëtar vjen pasi disa qytete, duke përfshirë Berkeley dhe San Francisco, lëshuar paralajmërime lokale që qytetarët e tyre duhet të sigurojne një distancë midis telefonave të tyre dhe trupave të tyre.

“Mbajtja e një telefoni drejtpërdrejt në trup nuk ka qenë kurrë një ide e mirë”, thotë Dr Devra Davis i Trustit të Shëndetit Mjedisor.

Në fakt, vetë krijuesit e telefonave celularë duket se pajtohen. Apple, për shembull, përfshin një njoftim për ‘ekspozimin ndaj RF’ në cilësimet e iPhone.