Qindra miliona dollarë bien në duart e mashtruesve kibernetik çdo vit. Hajdutët përdorin disa hile të mirëmenduara që i vënë në funksion përmes pajisjeve të tyre elektronike. Pothuajse të gjithëve na ka ndodhur që të marrim një mesazh mashtrues i cili tenton të vjedhë të dhëna nga pajisjet tona, por për të mësuar më shumë rreth këtyre skemave, ekspertët kanë nxjerrë disa nga metodat më të përdorura.

Oferta të rreme pune

Mashtruesit synojnë punëkërkuesit me oferta punësimi si blerës misteriozë të ngarkuar me vlerësimin e shërbimeve të transferit bankar. Viktimat duhet të testojnë transferimet nga llogaritë e tyre bankare.

Beqarë të rremë

“Shumë i mirë për të qenë i vërtetë” duhet të jetë shprehja për disa faqe takimesh. Mashtruesit krijojnë profile tërheqëse të pabesueshme, pastaj nxjerrin të dhëna personale përmes marrëdhënieve virtuale që krijojnë me viktimat e tyre.

Vjedhjet e identitetit

Hajdutët përdorin spyware dhe viruse për të vjedhur informacionin tuaj personal dhe financiar, fjalëkalimet, etj., Kështu që ata mund të kopjojnë profilin tuaj dixhital dhe të bëjnë çfarë të duan me të.

Uebfaqe të rreme

Mashtruesit krijojnë kopje të përsosura të faqeve të internetit që i përkasin institucioneve të vërteta financiare ose bizneseve të mëdha. Disa klikime janë të gjitha që duhen për të mbledhur informacionin tuaj personal dhe të dhënat bankare.

Mbledhësit e borxheve

Mashtruesit paraqiten si punonjës i një agjencie për mbledhjen e borxheve duke kërkuar pagesën urgjente të një borxhi për të cilin nuk ishit në dijeni se e kishit.

Profili i hakuar në Facebook

Fatkeqësi! Një mashtrues anonim me qasje te miqtë, anëtarët e familjes dhe fotografitë tuaja mund të bëjë shumë dëm!

Kartat elektronike

Kush nuk do të ishte i kënaqur të merrte një kartë urimi në internet? Një klik i vetëm, megjithatë, mund të shkarkojë malware në pajisjen tuaj që mund të mbledhë informacionin tuaj personal dhe të dhënat bankare.

Shërbimet e plotësimit të formularit

Mashtruesit krijojnë faqe në internet që ofrojnë ndihmë në plotësimin e formularëve në internet kur aplikoni për dokumente personale, si pasaportat, certifikatat e lindjes dhe patentat e drejtimit. Qeveritë nuk paguajnë asnjë tarifë për plotësimin e këtyre formularëve.

Donacione bamirësie

Mashtruesit janë shumë të mirë në tërheqjen e viktimave. Menjëherë pas një fatkeqësie të vërtetë, ata mund t’ju detyrojnë të bëni donacione bujare … direkt në llogaritë e tyre bankare!

Çmime të rreme

Kjo strategji synon kryesisht të moshuarit. Mashtruesit i informojnë viktimat e tyre se kanë fituar një çmim të konsiderueshëm. E tëra çfarë ata duhet të bëjnë është të paguajnë një taksë dhe disa tarifa ligjore dhe dorëzimi, dhe pastaj të gjitha ato para do të jenë të tyre …

Ransomware

Kriminelët në internet instalojnë malware që infekton kompjuterin tuaj, pastaj kërkojnë një shumë të madhe parash për të rikthyer aksesin në të dhënat tuaja.

Ofruesit e shërbimeve të rreme

Këta mashtrues paraqiten si njerëz që punojnë për ofruesin tuaj të energjisë elektrike ose të telefonit, duke pretenduar në mënyrë të rreme se ju keni tarifa të papaguara në llogarinë tuaj që duhet të shlyhen menjëherë, përndryshe ofrimi i shërbimit do të ndërpritet.

Mbështetje IT

Një dritare që paralajmëron se kompjuteri juaj është infektuar shfaqet në ekranin tuaj duke kërkuar qasje në distancë në kompjuterin tuaj nga një teknik në internet (një dredhi e ngjashme ndodh edhe përmes telefonit). Përveç marrjes së aksesit në pajisjen tuaj, mashtruesi madje do të kërkojë pagesë për shërbimet e tyre!

Ndihmë bankare

Ngjashëm me mashtrimin e mbështetjes së IT, një mashtrues që paraqitet si punonjës nga banka juaj ofron ndihmë në internet për të thjeshtuar transaksionet tuaja. Banka juaj e vërtetë kurrë nuk do ta bëjë këtë.

Mashtrimet e takimeve

Mashtruesit përdorin uebfaqe takimesh dhe media sociale për të fituar besimin tuaj. Ata pastaj organizuan një takim, por vetëm ju duhet të transferoni pak para për të qenë në gjendje të arrini në takim …

Rekomandim “miqësor”

Një mik ju përcjell një skemë tërheqëse dhe ekskluzive të fitimit të parave-gjithçka që u nevojitet janë disa detaje personale. Kujdes. Kjo ka shumë të ngjarë të ketë ardhur nga një mashtrues i cili ka hakuar llogarinë ose profilin e mikut tuaj.

Peshkim me shtiza

Mashtruesit dërgojnë një email që duket se është nga një burim legjitim i lidhur me marrësin me qëllim që të bindë viktimën të dërgojë para si pagesë për shërbimet ose të dorëzojë informacionin personal.

Kontroll i rremë

Këta kriminelë kibernetikë synojnë punëkërkuesit. Duke u paraqitur si punëdhënës, ata i dërgojnë një çek të rremë viktimës së tyre duke kërkuar që, pasi çeku të jetë depozituar, ata të transferojnë një pjesë të vogël të shumës përsëri në kompani si një kontribut në një fond punonjësish.

Mushkë parash

Mashtruesit “punësojnë” punëkërkues, duke transferuar një shumë parash në llogarinë e tyre dhe duke kërkuar që kjo t’i dërgohet një punonjësi tjetër të kompanisë. Këto llogari janë të korruptuara. Ju jeni duke u përdorur si një mushkë parash, një krim për të cilin mund të përballeni me arrestimin.

Shefi i rremë

Ju merrni një email nga dikush që paraqitet si shefi juaj, duke ju kërkuar të bëni një transferim urgjent sepse ai ka hasur në disa vështirësi të vogla gjatë një udhëtimi pune. Ata do t’ju paguajnë menjëherë, natyrisht …

Kura e mrekullisë … që nuk ekziston

Farmacitë e rreme online promovojnë produkte të jashtëzakonshme që është e pamundur të gjenden diku tjetër. Ju kurrë nuk mund t’i shihni këto produkte pasi të keni bërë porosinë tuaj, ose ato thjesht mund të jenë krejtësisht joefektive!

Transferimi me tela

Kriminelët rekrutojnë “oficerë financash” të ngarkuar me pranimin e pagesave nga klientët e kompanisë. Viktimat bëjnë transferime bankare nga llogaritë e tyre, duke transferuar shumën në Bitcoins tek një punonjës tjetër. Kjo është një sjellje e paligjshme e klasifikuar si pastrim parash.

Kërkesë për ID

Mashtruesit kërkojnë kopje të dokumentacionit tuaj personal (pasaportë, karta identiteti, karta krediti) për të ashtuquajturat “arsye sigurie”. Dërgimi i këtyre fotokopjeve u siguron mashtruesve fotografinë dhe nënshkrimin tuaj, si dhe gjithçka tjetër!

Lajme të rreme

Lajmet e rreme mund të mos kenë ndikim të drejtpërdrejtë në bilancin tuaj bankar, por në planin afatgjatë, ai ndryshon mënyrën se si i dalloni faktet nga trillimet, duke e bërë jetën më të lehtë për mashtruesit.

Pagesa e tepërt

Zakonisht praktikohet në tregjet online, një blerës paguan një artikull, duke dërguar një pagesë fals para se të kërkojë rimbursimin e shumës së tepërt të paguar.

Shfrytëzimi i të moshuarve

Mashtruesit paraqiten si një nip që kanë nevojë urgjente për para, duke iu lutur viktimës të mos u tregojë prindërve të tyre. Gjyshërit që kanë pak kontakte me nipërit e mbesat e tyre mund të bien lehtë në këtë kurth.

Mallra të rremë

Uebfaqet mashtruese ofrojnë mallra të falsifikuara, të tilla si memorandume të nënshkruara, me çmime të volitshme. Artikulli që merrni nuk duket si ai që u reklamua, por deri atëherë është tepër vonë – pagesa juaj tashmë ka kaluar.

Princi Nigerian

Kjo është një mashtrim famëkeq. Një mashtrues paraqitet si një nigerian i pasur i cili ka fituar para, por dëshiron t’i transferojë ato jashtë vendit pasi po ndiqet nga qeveria. Viktimës i kërkohet të pranojë paratë në llogarinë e tyre, duke paguar të gjitha llojet e tarifave për të mbuluar depozitën, në këmbim të një përqindje bujare të trashëgimisë! Kujdes – këto ditë mashtruesit pretendojnë se vijnë nga kudo, jo vetëm nga Nigeria!