Gjermania do të ketë vaksinuar 10 milion njerëz kundër koronavirusit të ri deri në fund të tremujorit të parë, tha Kancelarja Angela Merkel të martën në televizionin ARD, në një mbrojtje të trajtimit të vaksinave nga qeveria e saj.

Berlini dhe Bashkimi Evropian kanë qenë nën kritika për procesin e tyre të vaksinimit, me kritikët që tregojnë për ritmin më të shpejtë në Britani, Izrael dhe Shtetet e Bashkuara si dëshmi të një dështimi të BE.

“Ju ose mund të thoni se ne tashmë do të jemi në gjendje të vaksinojmë 10 milion njerëz duke përdorur të dy vaksinat në tremujorin e parë, ose të tjerët do të thonë ‘vetëm’ (10 milion); por sido që të jetë ajo do të ngjitet nga atje, ”tha ajo.

Gjermania ka një popullsi totale prej rreth 83 milion.

Ndër arsyet e vonesës ishte vendimi i BE-së për të mos ndjekur Britaninë në kërkimin e miratimit emergjent për vaksinën e parë, të zhvilluar nga BioNTech të Gjermanisë, por Merkel tha se kjo kishte qenë zgjedhja e duhur duke pasur parasysh nevojën për të ruajtur besimin e publikut.

Edhe në skenarin më pesimist, në të cilin nuk u miratuan më vaksina, Gjermania do të ishte në gjendje t’i ofronte të gjithë popullatës së saj të rritur një dozë deri në fund të verës, tha Merkel, duke shtuar se gjërat mund të lëviznin akoma më tej.

Duke përmendur raportet të Martën se vaksina Sputnik V e Rusisë kishte rezultuar mirë në prova, Merkel tha se çdo vaksinë që fitoi miratimin nga Agjencia Evropiane e Barnave do të ishte e mirëpritur në Gjermani.

“Unë kam biseduar me presidentin rus (Vladimir Putin) për këtë, ne kemi parë të dhëna të mira sot në lidhje me vaksinën ruse,” shtoi ajo.