Qiqrat janë një burim i mirë i proteinave, folateve, fibrave, hekurit dhe fosforit. Disa hulumtime sugjerojnë se përfshirja e tyre në regjimin ushqimor mund të parandalojë zhvillimin e disa sëmundjeve kronike, si diabeti e obeziteti. Ato janë të konsumohen të thata ose të konservuara.

E pasur me minerale dhe vitamina, këto bishtajore rigjenerojnë sistemin nervor dhe janë të domosdoshme për të qenë energjik në punë, apo shkollë.

Janë më të tretshme se të gjitha bishtajoret sepse stimulojnë lëngjet e stomakut dhe të pankreasit.

Gjithashtu qiqrat përmbajnë vitaminë A dhe C, fibra, kalcium dhe hekur. Të pasura me saponin, kanë efekt anti-kolesterol dhe janë të rekomandueshme për ata që vuajnë nga hipertensioni, zemra, dhe qarkullimi i gjakut. Një ndër aspektet më të rëndësishme të këtyre bishtajoreve është përmbajtja e acideve yndyrore të pangopura, shumë të dobishme për shëndetin tonë.

Ashtu si të gjitha bishtajoret, qiqrat, para se të konsumohen duhet të ziejnë për disa orë. Përdoren në supa dhe pasta por edhe vetëm duke i shtuar ndonjë bimë ose erëz aromatike. Qiqrat kanë një sasi të konsiderueshme kripërash minerale, vitamina dhe oligoelementë.

Këto vlera ushqyese shpjegojnë dhe veprimin e tyre forcues dhe plot energji për të mirën e sistemit nervor. Qiqrat janë konsideruar gjithmonë si “mishi i varfër” për përmbajtjen e lartë të proteinave, asimilohen menjëherë nga organizmi dhe nuk kanë efekte anësore si mishi.

Ato janë të pasura me acid folik dhe karbohidrate. Në sajë të përmbajtjes së lartë të fibrave, janë mbrojtëse për sistemin e tretjes. Studimet e fundit kanë treguar se qiqrat janë parandalues kundër disa lloje tumoresh.