Shtetet e Bashkuara i kanë bërë thirrje presidentit rus Vladimir Putin të pranojë realitetin dhe të tërheqë trupat nga Ukraina, pasi presidenti rus për herë të parë e quajti konfliktin “një luftë”.

Agence France-Presse raportoi se që kur Putini nisi pushimin në shkurt, Rusia e ka quajtur zyrtarisht “operacion special ushtarak” dhe ka vendosur një ligj që kriminalizon atë që autoritetet e quajnë terminologji mashtruese.

Por në një konferencë shtypi të enjten, Putin përdori fjalën “luftë” pasi tha se shpresonte ta përfundonte atë sa më shpejt të ishte e mundur.

Një zëdhënës i Departamentit të Shtetit tha të premten:

“Që nga 24 shkurti, Shtetet e Bashkuara dhe pjesa tjetër e botës e dinin se ‘operacioni special ushtarak’ i Putinit ishte një luftë e paprovokuar dhe e pajustifikuar kundër Ukrainës. Më në fund, pas 300 ditësh, Putini e quajti luftën ashtu siç është’.

“Si hap tjetër në njohja e realitetit, ne i bëjmë thirrje atij që t’i japë fund kësaj lufte duke tërhequr forcat e tij nga Ukraina”.