Sipas një shkrimi të publikuar nga media italiane Insideover, Shqipëria është gur-themeli për hegjemonizimin e gadishullit Ballkanik dhe të ushtrosh një ndikim vendimtar mbi këtë komb të lashtë është e barabartë me hipotekimin e kontrollit mbi të ashtuquajturin “rripin e Shqiponjave”,​​ trekëndëshin Tiranë-Prishtinë-Shkup, shiritin e nisjes shumë drejtimesh të aftë për të projektuar lojtarin aktual njëkohësisht në Greqi, Bullgari Serbia, Bosnje dhe Adriatik.

“Shqipëria është gjithashtu një ekonomi e lulëzuar dhe me zhvillim të shpejtë, një tokë e hapur për investime të huaja, por gjithashtu është mbi të gjitha në pritje për tu bashkuar me Bashkimin Europian dhe një anëtare e Aleancës Atlantike”, shkruhet në artikull.

Dhe pikërisht për këtë arsye Gjermania, për shkak të rolit të fuqisë udhëheqëse të Europës dhe pikave të përmendura më lart, po vë bast në mënyrë të konsiderueshme për të ardhmen e zemrës së “rripit të Shqiponjës”.

Sipas materialit të publikuar kush kontrollon rripin e Shqiponjave rrit dhjetëfish shanset për të qenë në gjendje të ndërtojë një pozicion hegjemonik në Ballkan, i cili, nga ana tjetër, duke qenë thembra historike e Akilit të Europës, janë thelbësore për të kushtëzuar dinamikën politike të Kontinentit të Vjetër.

Dhe pikërisht për këtë arsye shpesh të keqkuptuar dhe / ose të lënë pas dore në botën e analizave gjeopolitike, që fuqitë e mëdha rajonale dhe ekstra-rajonale janë interesuar për fatin e Tiranës dhe të motrës së saj Prishtinës, që nga fundi i Luftës së Ftohtë, duke përfituar nga ngjarjet në Jugosllavi dhe nga humbja e fuqisë dhe ndikimit të garantit historik, Italisë.

Turqia dhe Shtetet e Bashkuara janë lojtarët të cilët kanë qenë në gjendje të përfitojnë më së shumti nga dinamika e pasluftës Jugosllave, e para në kontekstin e zgjerimit neo-Osman në Ballkan dhe e dyta në kontekstin e zgjerimit të Aleancës Atlantike dhe kufizimit të Serbisë (d.m.th. të Rusisë), por në konkursin për kontrollin e zemrës së rripit të Shqiponjës po merr tashmë pjesë një turmë e madhe shtetesh në të cilën përfshihen: Kina, Izraeli, Irani, petromonarkitë e Gjirit, Franca, Gjermania dhe Vatikani.

Një nga qëllimet kryesore të këtij publikimi është të tërheqë vëmendjen e qeverisë italiane mbi humbjen e ndikimit të fortë që ajo ka pasur në Shqipëri pikërisht për arsyet e lartpërmendura.

“Për shkak të zgjedhjeve të gabuara, neglizhencës dhe mungesës së parashikimit nga ana e klasës sunduese të Bel Paese; çështja është, se largimi i Tiranës është i barabartë me humbjen e një pozicioni të çmuar në Adriatik dhe në Ballkanin Perëndimor: Roma është e paralajmëruar”, shkruan InsodeOver.