Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, deklaroi sot se çështja e Kosovës duhet të zgjidhet nga serbët dhe shqiptarët dhe se ndoshta do të kishte tashmë një marrëveshje ‘sikur dikush të na linte në paqe’.

Vuçiq për RTS ka komentuar deklaratën e ish-shefit të CIA-s të Ballkanit, Steve Mayer, i cili tha se serbët dhe shqiptarët duhet të bien dakord.

“Nëse ata na lanë rehat, ndoshta do të kishim arritur marrëveshje. Kosova, ashtu si Jugosllavia, nuk është vetëm një çështje e njerëzve që jetojnë në atë territor”, tha ai, duke shtuar se këtë çështje duhet ta marrin në dorë serbët dhe shqiptarët.

Ai mohoi se kishte një propozim për demarkacionin në tryezë, duke shtuar se nuk flitet për këtë çështje në një mënyrë të tillë.

Duke komentuar mbi informacionin se Shtetet e Bashkuara mund të përfshihen në zgjidhjen e problemit të Kosovës nga shtatori, Vuçiq vuri në dukje se amerikanët ishin gjithmonë të përfshirë në këtë proces dhe se do të ishte e vështirë për çdo zgjidhje që të arrihej pa fuqinë amerikane, ruse dhe të tjera.

I pyetur se çfarë do të thotë për të personalisht Kosova, presidenti Vuçiq tha se ky është një territor i rëndësishëm, por shumë më i rëndësishëm se territori është se ‘atje jetojnë njerëzit tanë për të cilët duhet të kujdesen për të luftuar për mbijetesën e tyre’.

I pyetur nëse do ta konsideronte një humbje personale nëse nuk do të ketë  marrëveshje me shqiptarët gjatë mandatit të tij, Vuçiq tha se ai nuk do ta kishte përjetuar në këtë mënyrë, por do të donte paqen e përhershme me shqiptarët.

“Do të ishte një arritje e rëndësishme për të ardhmen e Serbisë, e mirë për qytetarët tanë, por nëse është e vërtetë, është diçka tjetër”, tha ai.

Duke folur për furnizimin e serbëve në veri, Vuçiq tha se ishte i kënaqur pasi një punë e mirë u bë me furnizim për muajin e ardhshëm.

“Është e lehtë për të xhiruar raftet bosh. Dikush duhet të sigurohet që mallrat të kalojnë dhe nuk mund të jen me çmim të dyfishtë, pasi ato nuk do të ishin konkurruese. Ishim të lodhur dhe arritëm, “tha ai.