Lënia e duhanit nuk është një detyrë e lehtë, veçanërisht nëse marrja periodike e cigareve është pjesë e rutinës tuaj të përditshme. Ata që janë në gjendje të heqin dorë shpesh raportojnë një efekt anësor të pafavorshëm: shtim në peshë.

Ndërprerja e duhanit është lëvizja më e mirë për shëndetin tuaj të përgjithshëm, pavarësisht nga çdo efekt anësor të padëshirueshëm. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), lënia e duhanit mund të zvogëlojë në masë të madhe rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të lidhura, përfshirë sëmundjet pulmonare obstruktive kronike (COPD) dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Megjithatë, nëse zbuloni se po shtoni në peshë pasi hoqët paketat e cigareve për mirë, dijeni se nuk jeni vetëm. Ekziston edhe shkenca për të mbështetur pse kjo po ju ndodh. Gjetjet nga një studim i kohëve të fundit i botuar në revistën, Drug and Alcohol Dependence sugjerojnë se truri juaj mund të jetë fajtori për dëshirën për ushqime më të përpunuara të rehatisë, pasi ato mund të mbushin një boshllëk që siguroi nikotina.

“Ne vëzhguam nëse tërheqja akute e nikotinës rrit apo jo marrjen e ushqimeve të padëshiruara-të pasura me kripë, yndyrë dhe sheqer-dhe se si përfshihen receptorët lehtësues të stresit të sistemit opioid,” tha autori i studimit Mustafa al’Absi, Ph .D., Një psikolog dhe profesor i licencuar në Departamentin e Mjekësisë Familjare dhe Shëndetit Bio -Sjellës në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Minesotës, Duluth Campus, në një deklaratë.

Studiuesit gjithashtu vëzhguan një grup duhanpirësish dhe jo duhanpirësish midis moshës 18 dhe 75. Të gjithë pjesëmarrësit u udhëzuan të linin duhanin për një periudhë 24-orëshe. Atyre iu dha ose 50 miligram naltrekson (një ilaç që përdoret zakonisht për të trajtuar çrregullimet e përdorimit të opioideve dhe çrregullimet e përdorimit të alkoolit) ose një placebo. Studiuesit vunë re se arsyeja e ilaçit ishte të ndihmonte në normalizimin e marrjes së kalorive të duhanpirësve në një nivel që ishte në përputhje me grupin e joduhanpirësve.

Pjesëmarrësve më pas iu kërkua të zgjedhin nga një përzgjedhje ushqimesh, të cilat përbëheshin nga opsione ushqyese dhe jo të shëndetshme. Studimi zbuloi se duhanpirësit të cilëve nuk u ishte dhënë ilaçi kishin më shumë gjasa të zgjidhnin opsionet e ushqimeve jo të shëndetshme në krahasim me jo duhanpirësit në grup.

“Gjetjet e studimit mund të lidhen me përdorimin e ushqimit, veçanërisht atyre me kalori të lartë, për të përballuar efektin negativ dhe shqetësimin që karakterizon ndjenjat që njerëzit përjetojnë gjatë lënies së duhanit,” tha al’Absi.

Ai arriti në përfundimin se rezultatet e hulumtimit paraklinik dhe klinik tregojnë se nivelet e stresit mund të rrisin pëlqimin e një personi për ushqimet që janë të pasura me yndyrë dhe sheqer. Hulumtime të tjera kanë treguar se ngrënia e ushqimit të padëshiruar mund të shkaktojë një lëshim të papritur të dopaminës në tru të ngjashme me ilaçet si nikotina.

Pra, nëse e keni lënë duhanin kohët e fundit dhe keni gjetur se keni kërkuar më shumë ëmbëlsira dhe ushqime yndyrore, dijeni që nuk jeni të çmendur – ka një arsye shumë të vërtetë për të. Për t’ju ndihmuar me vetëdije të merrni vendime më të mira ushqimore.