A nuk është interesante se si dëgjimi i një kënge të veçantë mund të sjellë një kujtesë të veçantë ose të bëjë që ju të ndiheni të lumtur apo të qetë ose të kërceni? Njerëzit lindin me aftësinë për të treguar dallimin mes muzikës dhe zhurmës. Truri ynë në të vërtetë ka rrugë të ndryshme për përpunimin e pjesëve të ndryshme të muzikës. Dhe, muzika e shpejtë mund të rrisë normën e zemrës, frymëmarrjen dhe presionin e gjakut, ndërsa muzika e ngadalshme ka tendencë të ketë efekt të kundërt.

1.Përmirëson gjendjen shpirtërore.

Studimet tregojnë se dëgjimi i muzikës mund të përfitojë mirëqenien e përgjithshme, të ndihmojë në rregullimin e emocioneve dhe të krijojë lumturi dhe relaksim në jetën e përditshme.

2.Redukton stresin.

Dëgjimi i muzikës “relaksuese” (që përgjithësisht konsiderohet të ketë ritëm të ngadaltë, katran të ulët dhe pa tekst) ka treguar që redukton stresin dhe ankthin tek njerëzit e shëndoshë dhe në njerëzit që i nënshtrohen procedurave mjekësore (p.sh. kirurgji, dentare, kolonoskopi).

3.Pakëson ankthin.

Në studimet e njerëzve me kancer, dëgjimi i muzikës së kombinuar me kujdesin standard redukton ankthin krahasuar me ata që morën vetëm kujdesin standard.

4.Përmirëson stërvitjen.

Studimet sugjerojnë se muzika mund të përmirësojë ushtrimin aerobik, të nxisë stimulimin mendor dhe fizik dhe të rrisë performancën e përgjithshme.

5.Përmirëson memorien.

Hulumtimet kanë treguar se elementet e përsëritura të ritmit dhe melodisë ndihmojnë trurin tonë të formojë forma që rrisin kujtesën. Në një studim të të mbijetuarve me problem të kujtesës, dëgjimi i muzikës i ndihmoi ata të përjetonin më shumë kujtesë verbale, pak konfuzion dhe vëmendje më të fokusuar.

6.E lehtëson dhimbjen.

Në studimet e pacientëve që u shëruan nga kirurgjia, ata që dëgjuan muzikë para, gjatë, ose pas operacionit, kishin më pak dhimbje dhe më shumë kënaqësi në krahasim me pacientët të cilët nuk e dëgjonin muzikën si pjesë të kujdesit të tyre.

7.Ofron rehati.

Terapia muzikore është përdorur gjithashtu për të rritur komunikimin, përballimin dhe shprehjen e ndjenjave të tilla si frika, vetmia dhe zemërimi në pacientët që kanë një sëmundje serioze dhe që janë në kujdesin përfundimtar.

8.Përmirëson njohjen.

Dëgjimi i muzikës mund të ndihmojë gjithashtu njerëzit me kujtesën e Alzheimerit që kujtimet e dukshme kanë humbur dhe madje ndihmojnë në mbajtjen e disa aftësive mendore.

9.Ndihmon fëmijët me çrregullim të spektrit të autizmit.

Studimet e fëmijëve me çrregullim të spektrit të autizmit që morën terapi muzikore treguan përmirësim në përgjigjet sociale, aftësitë e komunikimit dhe aftësitë e vëmendjes.

10.Zbaton foshnjat e parakohshme.

Muzika e gjallë dhe ninullat mund të ndikojnë shenjat vitale, të përmirësojnë sjelljet e ushqyerjes dhe modelet e gjirit në foshnjat e parakohshme, dhe mund të rrisin periudhat e zgjatura të shteteve të alarmit të qetë.