Në orën e fundit ka pasur një zhvillim të madh rreth zbulimit të vaksinës ndaj coronavirusit.

Bëhet fjalë për një ndryshim në atë që mund të ndodhë në ditët e ardhshme – testet që tregojnë vaksinën e parë të coronavirusit që mund të parandalojnë që më shumë se 90% e njerëzve të preken nga COVID-19.

Vaksina vjen nga kompanitë farmaceutike Pfizer dhe BioNTech dhe aktualisht është në fazën e fundit të testimit. Të dhënat vijnë nga rezultatet paraprake të kompanive, shkruan BBC.

Në këtë drejtim, BBC ka shkruar rreth asaj se çfarë ndodh tani, dhe gjithashtu tregon se sa shpejt kemi arritur në këtë fazë krahasuar me zhvillimin e zakonshëm të vaksinave.

Ndërsa ka ende shumë pengesa që vaksina e Pfizer/BioNtech të arrijë tek publiku, tashmë është vendosur se kush do ta marrë atë së pari.

Shkencëtarët në Komitetin e Përbashkët për Vaksinimin dhe Imunizimin në Britani të Madhe më parë kanë publikuar një listë të prioritizimit se kush duhet të marrë një vaksinë i pari, me banorët e shtëpive të kujdesit dhe stafin midis atyre në krye të listës.

Udhëzimi i përkohshëm thotë se renditja e përparësisë duhet të jetë:

Të moshuarit në një shtëpi kujdesi dhe punëtorët e shtëpive të kujdesit

Të gjithë ata të moshës 80 vjeç e lart dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe social, megjithëse mund të ngjiten në listë

Çdokush nga mosha 75 vjeç e lart

Personat e moshës 70 vjeç e lart

Të gjithë ata të moshës 65 vjeç e lart