Coronavirusi po përhapet në të gjithë botën, por ende nuk ka ilaçe që mund të shkatërrojnë virusin ose vaksina që mund të na mbrojnë kundër tij.

Pra, sa larg jemi nga këto ilaçe që shpëtojnë jetën? Kur do të ketë një vaksinë kundër coronavirusit?

Hulumtimi po ndodh me shpejtësi të madhe.

Ka më shumë se 20 vaksina në zhvillim. Një tashmë është testuar në një grua.

Shkencëtarët e tjerë janë në fazën e kërkimit te kafshët dhe shpresojnë të marrin rezultatet e provave njerëzore më vonë gjatë vitit.

Por edhe nëse shkencëtarët mund të festojnë që kanë zhvilluar një vaksinë këtë vit, ka ende punë masive për të qenë në gjendje ta prodhojnë atë në masë.

Do të thotë, realisht, nuk do të ishte gati deri të paktën në mesin e vitit të ardhshëm, shkruan BBC.

E gjithë kjo po ndodh në një kohë të paparë dhe duke përdorur qasje të reja ndaj vaksinave, kështu që nuk ka garanci që gjithçka do të shkojë pa probleme.

Mos harroni: ka katër coronaviruse që qarkullojnë tashmë në qeniet njerëzore. Ato shkaktojnë ftohjen e zakonshme, dhe ne nuk kemi vaksina për asnjë prej tyre.

A do të mbronte njerëzit e të gjitha moshave?

Pothuajse në mënyrë të pashmangshme do të jetë më pak e suksesshme tek njerëzit e moshuar. Kjo nuk është për shkak të vetë vaksinës, por sistemet imunitare të moshuarve nuk reagojnë njëjtë ndaj imunizimit, transmeton Telegrafi.

A do të ketë efekte anësore?

Të gjitha ilaçet, madje edhe “vrasësit” e zakonshëm të dhimbjes, kanë efekte anësore. Por pa prova klinike është e pamundur të dihet se cilat mund të jenë efektet anësore të një vaksine eksperimentale.

Kush do të merrte një vaksinë?

Nëse zhvillohet një vaksinë, atëherë do të ketë një furnizim të kufizuar, të paktën në fazat e hershme, kështu që do të jetë e rëndësishme të jepni përparësi.

Punëtorët e kujdesit shëndetësor që vijnë në kontakt me pacientët Covid-19 do të ishin në krye të listës. Sëmundja është më vdekjeprurëse tek njerëzit e moshuar, kështu që ato do të ishin përparësi nëse vaksina ishte efektive në këtë grupmoshë. Sidoqoftë, mund të jetë më mirë të vaksinohen ata që jetojnë ose kujdesen për të moshuarit.

Po ilaçet?

Mjekët janë duke testuar ilaçe aktuale anti-virale për të parë nëse ato veprojnë kundër coronavirusit. Kjo përshpejton kërkimin pasi ato dihet se janë të sigurta për t’u dhënë njerëzve.

Ekziston gjithashtu shumë interes për një ilaç të vjetër dhe të lirë anti-malaria të quajtur chloroquine. Testet laboratorike kanë treguar se mund të vrasin virusin, por edhe një herë jemi në pritje të rezultateve kur u jepet pacientëve. Testet po zhvillohen në SHBA dhe në vendet e tjera.

Derisa të bëhet gati një vaksinë ose trajtim, çfarë mund të bëjmë?

Vaksinat parandalojnë infeksionet dhe mënyra më e mirë për ta bërë atë për momentin është higjiena e mirë.

Nëse jeni të infektuar nga coronavirusi, atëherë për shumicën e njerëzve do të ishte e butë dhe mund të mjekohet në shtëpi me pushim në shtrat, paracetamol dhe shumë lëngje. Disa pacientë mund të zhvillojnë sëmundje më të rënda dhe kanë nevojë për trajtim spitalor.